Potraviny v Česku aneb nástup amarounů

Chléb a pečivo

Když se řekne chléb či pečivo, většinu lidí napadne, že na tomto přece není ani možné co šidit. Bohužel, opak je pravdou. I naše základní potravina, kterou je chléb, doznala poslední dobou v našem chemicko-potravinářském průmyslu značných změn. 

Ještě před dvaceti lety se drtivá většina chleba u nás vyráběla z přírodního kvásku, mouky a vody. Dnes se většina chlebů vyrábí průmyslovým způsobem, na jehož začátku jsou pytlované směsi mouky, enzymů a éček, které umožňují používat nekvalitní suroviny a zkracovat dobu pečení.  K výrobě chleba je mnohdy používaná mouka z obilí, které by pro svoje kvalitativní požadavky skončilo jako krmné. Stačí jen trocha "zlepšujícího přípravku," a je to!  Chléb se mnohdy nedopéká, aby působil čestvým dojmem. Záruční doba chleba z těchto pekáren se zkrátila na pouhých 24 hodin. 

Kromě toho jsou do nového chleba přidávány technologicky zpracované pomeje ze starého chleba a pečiva. Ačkoliv se k tomuto účelu může používat pouze chleba, který neopustil brány pekárny, k dalšímu zpracování se vrací i chléb a pečivo, které už byly v prodejně. 

Užitná a výživová  hodnota takto zpracovaného chleba není vysoká. Pokud by dnešní chléb dávali vězňům, kteří dříve žili o chlebu a vodě dlouhé měsíce, na tomhle by moc dlouho nepřežili. Nejenže chleba méně voní a ztratil chuť, ale je v něm také méně vitaminů a dalších látek, které se zrychleným procesem přípravy chleba ničí. Éčka a enzymy nikoho nenakrmí. 

Kvalita chleba u různých výrobců je samozřejmě rozdílná. Najdeme chleba, který je chutný a vydrží i několik dní. Existuje však stále více chleba, který chutná jako piliny a druhý den se nedá jíst, i když ho skladujete v chlebníku či na ošatce zabalený v utěrce. Mnohdy je takový nekvalitní chleba již druhý den plesnivý.  

Podobná situce, jako je v případě chleba, se též objevuje i u pečiva. Kromě toho, že hmotnost rohlíků se z původních 50-60 gramů snížila na nynějších 43 gramů či dokonce 39 gramů, klesá i obsah tuku, který dodává rohlíkům křupavost. Tato tučnost se snížila z původních 8 na 4 procenta.

Specialitou zejména v některých českých supermarketech  je dovoz rozpečených pekárenských výrobků ze zahraničí a jeho dopékání v supermarketových pekárnách (či spíše dopékárnách). Rozpékané pečivo se šokově zmrazí na teplotu -35 stupňů Celsia, při -18 stupních vydrží až 270 dní a na prodejně se pak už jen na 15 minut rozpeče. Když spotřebitel přijde v supermarketu do oddělení pečiva, pěkně to tam sice voní, ale to co kupuje, není rozhodně čestvý výrobek. Nutno dodat, že tento způsob výroby pekárenských výrobků uplatňují už i některé pekárny.

Když přijdeme do obchodu, na první pohled se zdá, že sortiment pečiva je nepřeberný. Co se však týká kvality a užitné hodnoty, pak to nebývá zdaleka tak pravdou. Obchody počítají s neznalostí některých spotřebitelů, kteří se např. mylně domnívají, že cereální nebo vícezrnné pečivo je pečivo celozrnné, tudíž zdravé. Stále je hodně zákazníků (ale i prodavaček), kteří si myslí, že když je pečivo posypáno zrníčky, že se jedná o zdravý celozrnný výrobek. Jedním z fíglů obchodníků i pekáren obarvování pečiva karamelem, což má opět navodit, že se jedná o tmavý celozrnný výrobek. České zákony toto kupodivu dovolují, ale zkuste v obchodě zjistit infomaci o tom, zda se jedná o celozrnné tmavé pečivo nebo jen o obarvený běžný výrobek! Obchody nejsou povinny tuto informaci viditelně uvádět a prodavačky většinou ani neví, o jaký výrobek se jedná. Tímto podvodem netrpí ani tak ti, kteří se domnívají, že nákupem obarveného pečiva konzumují zdravou výživu, ale hlavně diabetici, kteří se mylně domnívají, že se jedná o tmavý celozrnný výrobek. 

Je třeba vědět, že slovo "cereálie" znamená "obilninu," tudíž cereální výrobek je výrobek vyrobený z mouky a ta mouka může být klidně bílá pšeničná, nikoliv celozrnná. Pokud je výrobek označen jako "vícezrnné pečivo," tak je vyráben z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Takže ani ve vícezrnném pečivu nemusí být ani zlomek celozrnné mouky.  No a pečivo posypané zrníčky či tmavé pečivo většinou nemívá též nic společného s celozrnným výrobkem, jde pouze o marketingový tah.  Pokud se zákazník zeptá skutečně kvalifikovaného obchodníka, může i v takovém supermarketu, kde je nepřeberné množství pečiva, s hrůzou zjistit, že tam není ani jeden skutečně celozrnný výrobek.

 

Zdroje a doporučené odkazy:

- Konec českého chleba I.

- Konec českého chleba II.

- Enzymy, éčka a rychlá zkáza. Co možná nevíte o chlebu, který jste si koupili

- Za dražší chleba nemohou pekaři, ale obchody

- Diskuze - názory - z čeho se peče "Královský chléb" 

- Obchodníci nás šidí: Rohlíky se zmenšily, cena zůstala stejná!

- Nový trik v obchodech, jak "zlevnit": odlehčené potraviny

- Podvod jménem zdravá výživa

Tři hodiny a dost. Pekaři změnili u chleba vše: i chuť

Správně upečený chleba by měl „zvonit“

Bezpečnost potravin: chléb

Rozpečené pečivo se bude prodávat pod označením „rozmrazený polotovar“

Není chleba jako chleba

Při dietě neplatí: čím tmavší pečivo, tím zdravější

- Tmavé pečivo nemusí být vždy celozrnné

Tmavé pečivo: Poznáte, kdy není pravé a zdravé?

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

- Mýty o potravinách - tmavé pečivo (video)

- Celozrnné pečivo (video) - ani pekaři neví, co pečou a prodávají

- Jak si vybrat pečivo?

Místo rohlíků gumy. Děkujeme, odcházíme, vzkazují vládě už i pekaři

Porovnejte: domácí celozrnné pečivo a výrobky ze supermarketu

Kdy se pekl lepší chleba - dnes, nebo ve středověku?

- Není rohlík jako rohlík

Cereální strava: Oddělte zrno od plev

Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař

Test chlebů - už druhý den jsou některé na vyhození

Třetina teplého čerstvého pečiva se tak jen tváří

Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat

Kvalita nebo cena? Zatím vítězí levný chleba

Dopékané nebo čerstvé? Obchody budou muset pečivo značit

Co všechno najdeme v chlebu?

Starý chléb přimícháván do nového chleba, klidně plesnivý

Kdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsou

Co nevíte o náplních do pečiva?

Že prý do makové náplně patří mák. Bejvávalo

- VELKÝ TEST CHLEBŮ: Některé nevydržely ani do druhého dne!

Kvalita chleba

Lidé vybírají chleba podle ceny, ne podle kvality

Kvalitu chleba poznamenává hon za nízkou cenou

- Mouka, voda, sůl a droždí nestačí. Dnešní rohlíky mají i přes 30 látek

Éčka v chlebu jsou daní za trvanlivost

Potvrzeno: S pečivem jíme i část vlasů a nehtů

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode