Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem. Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením z ovoce a využívá se jako doplněk jídla, či na mazání na pečivo a sladké pokrmy. Toť jsou definice z Wikipedie. Mnozí lidé, zejména ti starší, to nakonec znají, akorát že oba dva pojmy spíše splývají. Vždyť džem (marmeláda) se vyráběl(a) podomácku odjakživa a i dnes se zejména na venkově najdou lidé, kteří takto zpracovávají domácí přebytky ovoce.
V našich obchodech se bohužel pod těmito pojmy setkáváme i takovými s výrobky, jejichž hlavní složku zejména kvůli cenovým požadavkům obchodníků tvoří cukr (až 65%), nebo se z větší či menší části skládají z náhražek. Obsah některých džemů, které se pyšní názvem "jahodový," "borůvkový," "lesní směs" a další, tvoří zejména laciná jablka, těch jahod, borůvek či lesní směsi tam bývá cca 15%. SZPI v roce 2011 zjistila i podvody, když džem, který měl deklarovaných "neuvěřitelných" 40% ovoce, ho obsahoval pouze 20%.
- Džemy a marmelády - co jste možná nevěděli
- Džem bez ovoce. Vzniká černá listina jídla
- Džemům z Polska chybělo ovoce, musí z obchodů
- Džem Jahůdka nebo Borůvka nebo... - stejně jsou to hlavně jablka
- Kontroly odhalily džem téměř bez ovoce
- Kaufland podváděl zákazníky. Jeho "extra malinový" džem je z jablek