Potraviny v Česku aneb nástup amarounů

Džem,  Marmeláda

Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem.  Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením z ovoce a využívá se jako doplněk jídla, či na mazání na pečivo a sladké pokrmy. Toť jsou definice z Wikipedie. Mnozí lidé, zejména ti starší, to nakonec znají, akorát že oba dva pojmy spíše splývají. Vždyť džem (marmeláda) se vyráběl(a) podomácku odjakživa a i dnes se zejména na venkově najdou lidé, kteří takto zpracovávají domácí přebytky ovoce. 

V našich obchodech se bohužel pod těmito pojmy setkáváme i takovými s výrobky, jejichž hlavní složku zejména kvůli cenovým požadavkům obchodníků tvoří cukr (až 65%), nebo se z větší či menší části skládají z náhražek. Obsah některých džemů, které se pyšní názvem "jahodový," "borůvkový," "lesní směs" a další, tvoří zejména laciná jablka, těch jahod, borůvek či lesní směsi tam bývá cca 15%.  SZPI v roce 2011 zjistila i podvody, když džem, který měl deklarovaných "neuvěřitelných" 40% ovoce, ho obsahoval pouze 20%. 

 

Odkazy:

Džemy a marmelády - co jste možná nevěděli

Džem bez ovoce. Vzniká černá listina jídla

Džem anebo marmeláda?

Džemům z Polska chybělo ovoce, musí z obchodů

Džem Jahůdka nebo Borůvka nebo... - stejně jsou to hlavně jablka

- Džemy a zavařeniny

Kontroly odhalily džem téměř bez ovoce 

Kaufland podváděl zákazníky. Jeho "extra malinový" džem je z jablek

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode