Potraviny v Česku aneb nástup amarounů

Éčka

Tzv „Éčka“ jsou přídatné látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě a vůně, nebo z důvodu šizení a pančování potravin, přidávání náhražek a výroby „levných“ potravin. 

O Éčkách často panují pověry a mýty, že se jedná o škodlivé a zdravotně závadné látky, což však není úplně pravda. V řadě případů se jedná o zcela nezávadné či dokonce zdraví prospěšné látky. Některá Éčka nejsou doporučována pro těhotné ženy či malé děti, další mohou způsobovat alergie. Máme tu ale i Éčka, která mohou být zdraví škodlivá, nebo je jejich užívání v ČR zakázáno.

Původním účelem Éček bylo zejména konzervování výrobku či technologická nezbytnost. S výrobou laciných náhražkových potravin však dochází k jejich stále většímu užívání. Potravinářský výrobek, který je např. šizen vodou, je přece třeba zahustit zahuš´tovadlem-éčkem, aby se úplně neroztekl. Aby výsledná hmota získala barvu originálu, je třeba ji obarvit barvivem-éčkem. A aby tato hmota získala jakous-takous chuť, je třeba přidat do produktu chuťový přípravek-éčko.  

V poslední době přicházejí výrobci s "fíglem," kdy místo označení E-... uvádějí pouze název Éčka, což není v rozporu s předpisy.  Jedná se o marketingový tah, který má spotřebitele  "přesvědčit," že žádné Éčko tam vlastně není. Proto je třeba si dát na toto pozor a vědět, že např. taková dusitanová sůl, glutaman sodný, sacharin či polyfosforečnany (polyfosfáty) mezi Éčka (spíše ty škodlivá) patří. Úplnou novinkou v podvodu na spotřebitele je užívání složek glutamanu v potravinách. Výrobci budí zdání, že jejich produkty glutaman neobsahují a že se jedná o přírodní potravinu, ale opak je pravdou. 

O zdravotní závadnosti či nezávadnosti se vedou široké diskuze. Na jedné straně slyšíme, že i ta nebezpečná Éčka jsou vlastně schválená a v malých dávkách neškodí, na straně druhé vyvstává otázka, zda se používáním těchto Éček v různých potravinách jejich účinek nenásobí a zda v některých šizených potravinách jich není náhodou víc, než je zdrávo. Proto je třeba upřednostňovat kvalitní potraviny, kde je jejich výskyt daleko menší, než u náhražek. 

 

Zdroje a doporučené odkazy:

- Éčka v potravinách - emulgátory, konzervanty, barviva, sladidla, ... 

- Duel: Škodí "éčka" v potravinách, nebo spíše pomáhají?

- Která "Éčka" ano a která ne?

- Éčka v potravinách

- "Éčka" v potravinách: Vyhněte se těm, která škodí

- Éčka, aneb jak se krmíme chemikáliemi

- Bez konzervantů

- Potraviny z Německa bez Éček

- Kterak poplést spotřebitele

- Jídlo bez "éček" aneb vyznejte se v nálepkách na potravinách

- Mléčné výrobky, bonbony, limonády, minerálky... Všude jsou »éčka«!

- Z jídla musí zmizet část chemických látek

Tichý zabiják E621 - Glutaman sodný

České potraviny: Zesilovače chuti, barviva a aromatizující látky

Jak vypadají éčka skrytá v potravinách? Podívejte se, co mnohdy nevědomě jíme

- [PDF] E 330 karcinogen? Nebezpečí z potravinových aditiv

- Chemická žranice

Průvodce "éčky". Co se přidává do drůbežího masa či uzenin a proč

Potraviny bez "éček"? Podle obalu možná ano, ale...

- A DOST! Riziková éčka v potravinách  (video)

Peklo na talíři: Jak se vyrábějí éčka

Potvrzeno: S pečivem jíme i část vlasů a nehtů

Čím se barví potraviny?

- Peklo na talíři: Éčka pro děti (video)

Barviva v potravinách šálí naše smysly

Éčka v potravinách: kombinace nejsou testovány

- Kontroverzní éčka (video)

- A DOST! Uhličitany v potravinách pro děti (video)

Barviva v potravinách míří pod lupu. Jíme jich moc?

- A DOST!  Dobře utajené glutamáty (video)

- Jíme dehet i lidské vlasy. Jaká jsou další děsivá fakta o jídle?

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode