Když se řekne kečup, většina lidí si představí zeleninovou omáčku, jejíž hlavní ingrediencí jsou rajčata, resp. rajčatový protlak. Samozřejmě, že tyto výrobky existují i dnes, na kvalitních výrobcích se můžeme např. dočíst, že na výrobu 100g kečupu bylo použito 130g nebo také i 170g rajčat. Stále více současných kečupů prodávaných v Česku jsou však spíše moučné výrobky, jejichž hlavní složkou je voda. Při výběru tohoto zboží je třeba si dávat pozor na jeho složení a kupovat raději dražší, leč kvalitní kečup.
Při výrobě těchto produktů z rajčat všach dochází k pozoruhodné vynalézavosti výrobců, jak prodat nekvalitní výrobek. Kečupy totiž musí mít předpisem stanovené minimální množství rajčat, tudíž dochází jeho obcházení. Takový “kečup“ se naplní do stejné láhve, dá se tomu přibližně stejná nálepka a v regále to bývá dohromady s jinými kečupy. Rozdíl je v tom, že bedlivý spotřebitel může zjistit, že na obalu je drobnými písmeny napsáno, že se jedná o „kečupovou omáčku.“ Komoditní vyhláška tento termín nezná, požadavky na tento typ výrobku tedy nejsou nikde vymezeny.
Zdroje a doporučené odkazy:
- Kečup, nebo rajčatový pudink?
- Rajčatové výrobky (rajčatový protlak, pyré, kečupy)
- Tažení proti kečupu sponzoruje kečup
- TEST kečupů: Který je ten nejlepší?
- Kečup z nahnilých rajčat i zcela bez nich, zjistil test
- Kečupy v testech propadly, obsahují jedy z plísní a pesticidy
- Kečupy bez rajčat. Máme výsledky mimořádné kontroly
- Kečup se nedělá z rajčat. Překvapení?