Potraviny v Česku aneb nástup amarounů

OVOCE A Zelenina

Tento web se věnuje zejména problematice potravin vycházejících ze zpracovatelského, resp. chemicko-potravinářského průmyslu, který zpracovává jinak poměrně kvalitní suroviny prvovýrobců a znehodnocuje je náhražkami. Výjimkou je problematika ovoce a zeleniny, ve kterých je používáno velké množství chemie. Stránka se též zabývá zeleninou, která se pěstuje hydroponním způsobem.

V obchodech často kupujeme ovoce a zeleninu, která vypadá na první pohled, jako vymalovaná. Většinou se jedná o produkty, které jsou dováženy ze států západní  Evropy, kde se na jeden hektar používá pětkrát i desetkrát víc chemikálií než v Česku.  Odborníci přitom již léta varují, že zbytky pesticidů v potravinách mohou znamenat riziko pro lidský organismus. Velký problém je v tom, že limity povoleného množství pesticidů v ovoci jsou počítané na průměrného člověka, tedy na 70 kilogramů váhy, které vůbec nezohledňují děti.  

Spotřebitel, který chodí nakupovat do supermarketů, se dozajista setká s levnou zeleninou, která je bez chuti a bez zápachu a chutná jako amarouny. Pak se patrně jedná o zeleninu, která se pěstuje bez půdy pouze ve vodě, ve které jsou umělá hnojiva, jenž dodávají rostlinám potřebné živiny. Tato zelenina se sklízí ještě polozralá a prakticky „dozrává“ až v kamiónech, které ji vozí přes půl Evropy.  Např. rajčata se sklízí ještě zelená, poté projdou chlorovou koupelí a absolvují dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu. V závěrečné fázi jsou rajčata uměle obarvena a tzv. "navoskována," čímž se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné. Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění obohaceny mýdlem.

Dalším problémem dovážené zeleniny podle českých zelinářů mohou být produkty, jenž jsou ošetřeny chemickými přípravky, které jsou v ČR zakázané. 

 

Zdroje a doporučené odkazy:

- Proč jsou rajčata z obchodu jako malovaná, ale chutnají jako amarouny

- Hypermarketové rajče není zelenina!

- České ovoce je zdravější, obsahuje méně chemie

- Jablka z Itálie....už nikdy více!

- V Česku kraluje zelenina z dovozu, tuzemští zelináři na ni cenově nestačí

- Hydroponie - pěstování rostlin bez půdy

- Už více než 60 procent zeleniny v obchodech je z dovozu 

- Obchodníci nevěří, že by Češi kupovali "férové" banány. A tak nejsou

- Banány pro české pulty česají často děti, zdarma a s riziky

České vánoční banány zabíjejí domorodce v tropech

Česko bylo česneková velmoc, teď se topí v nekvalitním česneku z Číny

Laik nemá moc šancí poznat, jaký česnek kupuje

Dovážená jablka se stříkají i patnáctkrát do roka

Jablka z dovozu? Těm se směji, říká zahrádkář

Sušené ovoce ze supermarketů je plné roztočů

Proč není zelenina ze supermarketů k jídlu?

Čerstvé ovoce může být nově konzervováno voskem 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode