Když se řekne chléb či pečivo, většinu lidí napadne, že na tomto přece není ani možné co šidit. Bohužel, opak je pravdou. I naše základní potravina, kterou je chléb, doznala poslední dobou v našem chemicko-potravinářském průmyslu značných změn.
Ještě před dvaceti lety se drtivá většina chleba u nás vyráběla z přírodního kvásku, mouky a vody. Dnes se většina chlebů vyrábí průmyslovým způsobem, na jehož začátku jsou pytlované směsi mouky, enzymů a éček, které umožňují používat nekvalitní suroviny a zkracovat dobu pečení. K výrobě chleba je mnohdy používaná mouka z obilí, které by pro svoje kvalitativní požadavky skončilo jako krmné. Stačí jen trocha "zlepšujícího přípravku," a je to! Chléb se mnohdy nedopéká, aby působil čestvým dojmem. Záruční doba chleba z těchto pekáren se zkrátila na pouhých 24 hodin.
Kromě toho jsou do nového chleba přidávány technologicky zpracované pomeje ze starého chleba a pečiva. Ačkoliv se k tomuto účelu může používat pouze chleba, který neopustil brány pekárny, k dalšímu zpracování se vrací i chléb a pečivo, které už byly v prodejně.
Užitná a výživová hodnota takto zpracovaného chleba není vysoká. Pokud by dnešní chléb dávali vězňům, kteří dříve žili o chlebu a vodě dlouhé měsíce, na tomhle by moc dlouho nepřežili. Nejenže chleba méně voní a ztratil chuť, ale je v něm také méně vitaminů a dalších látek, které se zrychleným procesem přípravy chleba ničí. Éčka a enzymy nikoho nenakrmí.
Kvalita chleba u různých výrobců je samozřejmě rozdílná. Najdeme chleba, který je chutný a vydrží i několik dní. Existuje však stále více chleba, který chutná jako piliny a druhý den se nedá jíst, i když ho skladujete v chlebníku či na ošatce zabalený v utěrce. Mnohdy je takový nekvalitní chleba již druhý den plesnivý.
Podobná situce, jako je v případě chleba, se též objevuje i u pečiva. Kromě toho, že hmotnost rohlíků se z původních 50-60 gramů snížila na nynějších 43 gramů či dokonce 39 gramů, klesá i obsah tuku, který dodává rohlíkům křupavost. Tato tučnost se snížila z původních 8 na 4 procenta.
Specialitou zejména v některých českých supermarketech je dovoz rozpečených pekárenských výrobků ze zahraničí a jeho dopékání v supermarketových pekárnách (či spíše dopékárnách). Rozpékané pečivo se šokově zmrazí na teplotu -35 stupňů Celsia, při -18 stupních vydrží až 270 dní a na prodejně se pak už jen na 15 minut rozpeče. Když spotřebitel přijde v supermarketu do oddělení pečiva, pěkně to tam sice voní, ale to co kupuje, není rozhodně čestvý výrobek. Nutno dodat, že tento způsob výroby pekárenských výrobků uplatňují už i některé pekárny.
Když přijdeme do obchodu, na první pohled se zdá, že sortiment pečiva je nepřeberný. Co se však týká kvality a užitné hodnoty, pak to nebývá zdaleka tak pravdou. Obchody počítají s neznalostí některých spotřebitelů, kteří se např. mylně domnívají, že cereální nebo vícezrnné pečivo je pečivo celozrnné, tudíž zdravé. Stále je hodně zákazníků (ale i prodavaček), kteří si myslí, že když je pečivo posypáno zrníčky, že se jedná o zdravý celozrnný výrobek. Jedním z fíglů obchodníků i pekáren obarvování pečiva karamelem, což má opět navodit, že se jedná o tmavý celozrnný výrobek. České zákony toto kupodivu dovolují, ale zkuste v obchodě zjistit infomaci o tom, zda se jedná o celozrnné tmavé pečivo nebo jen o obarvený běžný výrobek! Obchody nejsou povinny tuto informaci viditelně uvádět a prodavačky většinou ani neví, o jaký výrobek se jedná. Tímto podvodem netrpí ani tak ti, kteří se domnívají, že nákupem obarveného pečiva konzumují zdravou výživu, ale hlavně diabetici, kteří se mylně domnívají, že se jedná o tmavý celozrnný výrobek.
Je třeba vědět, že slovo "cereálie" znamená "obilninu," tudíž cereální výrobek je výrobek vyrobený z mouky a ta mouka může být klidně bílá pšeničná, nikoliv celozrnná. Pokud je výrobek označen jako "vícezrnné pečivo," tak je vyráben z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Takže ani ve vícezrnném pečivu nemusí být ani zlomek celozrnné mouky. No a pečivo posypané zrníčky či tmavé pečivo většinou nemívá též nic společného s celozrnným výrobkem, jde pouze o marketingový tah. Pokud se zákazník zeptá skutečně kvalifikovaného obchodníka, může i v takovém supermarketu, kde je nepřeberné množství pečiva, s hrůzou zjistit, že tam není ani jeden skutečně celozrnný výrobek.
Zdroje a doporučené odkazy:
- Enzymy, éčka a rychlá zkáza. Co možná nevíte o chlebu, který jste si koupili
- Za dražší chleba nemohou pekaři, ale obchody
- Diskuze - názory - z čeho se peče "Královský chléb"
- Obchodníci nás šidí: Rohlíky se zmenšily, cena zůstala stejná!
- Nový trik v obchodech, jak "zlevnit": odlehčené potraviny
- Tři hodiny a dost. Pekaři změnili u chleba vše: i chuť
- Správně upečený chleba by měl „zvonit“
- Rozpečené pečivo se bude prodávat pod označením „rozmrazený polotovar“
- Při dietě neplatí: čím tmavší pečivo, tím zdravější
- Tmavé pečivo nemusí být vždy celozrnné
- Tmavé pečivo: Poznáte, kdy není pravé a zdravé?
- Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?
- Mýty o potravinách - tmavé pečivo (video)
- Celozrnné pečivo (video) - ani pekaři neví, co pečou a prodávají
- Místo rohlíků gumy. Děkujeme, odcházíme, vzkazují vládě už i pekaři
- Porovnejte: domácí celozrnné pečivo a výrobky ze supermarketu
- Kdy se pekl lepší chleba - dnes, nebo ve středověku?
- Cereální strava: Oddělte zrno od plev
- Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař
- Test chlebů - už druhý den jsou některé na vyhození
- Třetina teplého čerstvého pečiva se tak jen tváří
- Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
- Kvalita nebo cena? Zatím vítězí levný chleba
- Dopékané nebo čerstvé? Obchody budou muset pečivo značit
- Co všechno najdeme v chlebu?
- Starý chléb přimícháván do nového chleba, klidně plesnivý
- Kdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsou
- Co nevíte o náplních do pečiva?
- Že prý do makové náplně patří mák. Bejvávalo
- VELKÝ TEST CHLEBŮ: Některé nevydržely ani do druhého dne!
- Lidé vybírají chleba podle ceny, ne podle kvality
- Kvalitu chleba poznamenává hon za nízkou cenou
- Mouka, voda, sůl a droždí nestačí. Dnešní rohlíky mají i přes 30 látek