Potraviny v Česku aneb nástup amarounů

Jídla ze sáčku

V reklamách se často setkáváme s tvrzením, že taková polévka ze sáčku je vlastně úplně stejná, jako ta od maminky či od babičky. Kdo někdy ochutnal opravdovou polévku z přírodních čerstvých surovin, ten ví, že je to naprostá hloupost. U sáčkových polévek nejenomže nikdy nedocílíte chuti pravé polévky, ale tyto produkty mohou mít na vaše zdraví škodlivé účinky. Jedná se totiž o směsi plné polyfosfátů, solí či aromat, jejichž pravidelná konzumace není odborníky doporučována.  A nejedná se jen o polévky, ale o instatní směsi obecně. Lékaři  upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Z instatních směsí dnes přitom vaří nejenom restaurace, ale i kuchyně v nemocnicích a ve školách.  Přitom v restauracích je aspoň možnost se zeptat, zda ona hovězí polévka na jídelním lístku je opravdovým hovězím vývarem z kostí, či zda se jedná o instant. V případě nemocnic či škol výběr není, jedině tu instatní polévku odmítnout. Ale když vám donesou nějaký druhý chod s omáčkou, vězte, že ta omáčka bude také instatní....

V poslední době se setkáváme v obchodech s instantními švindl-produkty, které se tváří, že neobsahují glutamát. Na těchto výrobcích bývá např. nápis "Bez přidaného glutamátu." Ve skutečnosti však výrobci pouze glutamát rozštěpují a označují ho jinými názvy, které vypadají jako by potravina obsahovala jen přírodní látky. Náhradním označením pro glutamát tak bývá např. kvasnicový extrakt, sojový hydrolyzát, bílkovinný extrakt, rostlinný bílkovinný hydrolyzát, hydrolyzované sojové bílkoviny a jiné. 

 

Zdroje a doporučené odkazy:

Jídlo z pytlíku – nejhorší jsou levné směsi

Instantní jídla ohrožují naše zdraví!

Úroveň školních jídelen se velmi liší

Z pytlíků se sice vaří pohodlně, ale často jde jen o náhražky

- Co se děje v žaludku po pozření průmyslově vyráběné stravy

Uvařit instantní polévku jako na obrázku by nesvedl ani Babica

- A DOST! Dobře utajené glutamáty (video)

- Skrytý glutamát v potravinách - jaké jiné názvy pro glutamát výrobci potravin používají?

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode