Kolem biopotravin panuje mnoho dohadů a mýtů, z nichž asi nejznámější je ten, že normální zemědělec práškuje ve dne a ekologický v noci. Je zřejmé, že pro biopotraviny existuje řada závazných opatření, které musí biozemědělec dodržovat, protože jinak by přišel o licenci. O tom, zda jsou biopotraviny oproti klasickým potravinám zdravotně výrazně prospěšnější, se vedou nekonečné dohady. Spotřebitelé mnohdy poukazují na to, že biopotraviny jsou předražené, biozemědělci však oponují tím, že biopotraviny prodávají o 20 až 30% dráž, než běžné potraviny, ale obchodníci nasazují až 130-procentní marže, což činí bioporaviny v supermarketech mnohdy neprodejné.
Zdroje a doporučené odkazy:
- Biopotraviny = zdraví? Ztloustnout lze i po organickém jídle!
- Biopotraviny pod lupou: Jaké mýty kolují o biopotravinách?
- Mohou být v biopotravinách éčka?
- Čtvrtina potravin se značkou BIO nevyhověla. Byla v nich zakázaná chemie
- Biojídlo vážně chutná jinak. Otestovali jsme to
- A DOST! Éčka v biopotravinách (video)
- Biopotraviny jsou jen nepatrně zdravější než ty běžné, ukazuje studie