Ekonomická krize donutila řadu lidí výrazně šetřit. V Česku proto začínají prosperovat prodejny tzv. „levných potravin“, které nabízejí zboží za podstatně nižší ceny, než jaké jsou obvyklé v obchodní síti. Zboží je v levných potravinách zlevněné o dvacet až devadesát procent. Většinou ale jde o potraviny, které by jinak museli prodejci pomalu stahovat z prodeje, protože u tohoto zboží brzy vyprší či dokonce vypršela doba jeho použitelnosti či trvanlivosti. O zákazníky však tyto prodejny nemají nouzi, spíše se lidé o jejich nabídku perou.
Prošlé potraviny se bohužel objevují i v běžných obchodech, zejména v supermarketech, kde kontrolní orgány nacházejí stále více prošlého zboží, u něhož je přelepeno datum spotřeby.
Zdroje a doporučené odkazy:
- Prošlé potraviny se v krizi stávají hitem
- O prošlé potraviny je zájem. Prodejce otevřel další obchod
- Kdy vyhodit prošlé potraviny
- Černé dodávky masa, roky prošlé potraviny!
- Pražané šetří, kupují prošlé potraviny
- Lidé kupují i tři a půl roku prošlé potraviny
- Nákup prošlých potravin - Sleva až 90 procent! Jenže ty následky...
- Tesco „pomáhá“ v době krize - oschlými i prošlými uzeninami
- Černé dodávky masa, roky prošlé potraviny
- Prošlé potraviny: pohádka o kvalitě za hubičku
- Prošlé jídlo a pomačkané konzervy. To je kšeft, libuje si majitelka obchodů
- Obchody falšují u jídla data spotřeby ve velkém
- Prošlé jídlo se prodává běžně
- Lidé plní obchody s prošlým jídlem, kupují i rok přesluhující sušenky